Interview met AVRO-TROS Radar NPO 1

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

Chris Koeleman is geïnterviewd door Misha Blok van de AVRO-TROS om de textieltechnische en duurzaamheidskant van producten te belichten.

‘Geen vlekken, geen geur, kreukvrij.’ Dat belooft Labfresh met hun overhemden. Je kan er een glas rode wijn overheen gooien en er zouden geen vlekken blijven zitten. Hoe werkt dit?

 

Voor zo’n overhemd moet je wel diep in de buidel tasten, want hij kost maar liefst 119 euro. Dan krijg je wel een shirt waarmee je volgens Labfresh ‘altijd schoon en fris blijft’ doordat het shirt ‘anti-bacterieel en vlek- en geurwerend’ is.

Hydrofoob
Chris Koeleman is van Fashionexperts en docent en adviseur van het AMFI, het Amsterdam Fashion Institute. Hij is gespecialiseerd in textiel, duurzaamheid en kwaliteit.
Koeleman legt uit dat er technieken zijn om kleding vlek werend te maken. Labfresh noemt dat zelf ‘hydrofoob’, waarbij vloeistoffen op waterbasis door het overhemd worden afgestoten. Koeleman: ‘Ik vind de term vlek werend niet helemaal passen, want dat geldt alleen voor echt waterachtige vloeistoffen, zoals wijn- en biervlekken’. Volgens Koeleman is het garen waterafstotend gemaakt, dus vetvlekken zal je niet tegenhouden, zoals vloeistoffen waar olie en melk in zit.

Anti-bacterieel
Labfresh belooft ook dat je niet gaat stinken na een paar dagen. Dat komt volgens Koeleman, omdat er mogelijk een anti-bacterieel middel is toegepast. ‘Zilverionen zijn het meest toegepast. Daar kunnen bepaalde (geur)bacteriën niet tegen. Die bacteriën gaan dood en dus stinkt het minder, of niet, net als in sportsokken.’

Kreukvrij?
Hoewel Labfresh zegt dat hun overhemden kreukvrij zijn, is dat volgens Koeleman niet mogelijk. ‘Je zal altijd eventjes wat moeten strijken.’

Volgens Labfresh bespaar je flink veel water, omdat je hun overhemd minder vaak hoeft te wassen. Ze zijn daarmee niet beter voor het milieu, want volgens Koeleman is de productie van katoen op zich al milieuonvriendelijk. ‘Bij de teelt van katoen worden heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt (biologisch zou beter zijn) en linnen en hennep zijn op dat vlak beter. Daarnaast is er voor de productie van katoenen stoffen heel veel water nodig. Voor drie katoenen spijkerbroeken is 3000-9000 liter water nodig.

Laat een reactie achter

Gratis De GiraffeLook ontvangen?

Nieuwsbrief met prikkelende updates en inspirerende kennissessies