De belangrijkste vragen over bio-polishing

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Bio-polishing is een belangrijke behandeling voor het kledingstuk. Niemand koopt immers pillende of pluizende shirts, jeans of truien! Deze milieuvriendelijke voorbehandeling is dan ook zeker relevant in het productieproces. Het is belangrijk om hier iets over met uw leveranciers af te spreken.

 

Wat is bio-polishing?

Pluizen en pilling hebben te maken met de soort en kwaliteit van de vezels. Maar ook met de structuur van de garens en het doek. Om het pluizen en de pilling van katoenen stoffen te verhelpen, kunt u bepaalde enzymen gebruiken. Dit noemen we ‘bio-polishing’ of ‘bio-finishing’.

De enzymen vreten de pluisjes als het ware op en zorgen voor gladde, glanzende oppervlaktes. Deze enzymbehandeling is niet alleen voor katoen geschikt, maar ook voor andere plantaardige materialen (cellulosematerialen, zoals viscose, linnen, hennep en lyocell) en blends.

Wat zijn natuurlijke enzymen?

Natuurlijke enzymen zijn grote eiwit-, ofwel proteïnemoleculen, geproduceerd door levende wezens. En in het geval van bio-polishing zijn dat bacteriën. Deze moleculen zijn ‘katalysatoren’, ofte wel reactieversnellers. Uitstekende deeltjes worden versneld van het oppervlak afgesleten, waardoor een gladde stof of glad garen ontstaat. De natuurlijke enzymen werken heel specifiek en veel gerichter dan de enzymen die we tot nu toe kunstmatig kunnen maken.

Welke enzymen zijn er?

Verschillende (natuurlijke) enzymen worden voor meerdere textielprocessen gebruikt. Voor bio-polishing gebruiken we cellulase-enzymen, maar ook voor het milieuvriendelijk ‘stone-washen’ van jeans (‘bio-stoning’). Deze enzymen zijn in het bijzonder geschikt voor een behandeling van de buitenkant van de stof.

Verder gebruiken we amylase-enzymen om het stijfsel na het weven uit de stof te halen. Dit wordt ook wel het ‘ontsterken’ of ‘desizing’ genoemd. De ‘bijwerkingen’ zijn hierbij minimaal doordat deze enzymen zo gericht werken. Ook kan bleekmiddel (waterstofperoxide) na het bleken verwijderd worden via enzymen (katalase) en worden enzymen ingezet bij het reinigen van vezels of textiel in de voorprocessen (bio-scouring).


Wat zijn de voordelen van bio-polishing?

Een paar mogelijke voordelen van bio-polishing zijn:

  • Minder harigheid en pluisbolletjes (pilling)
  • De stof voelt zachter aan en heeft een gladder uiterlijk (vooral bij gebreide items)
  • Het is een goede voorbehandeling voor het printen van de stof
  • Hiernaast is bio-polishing relatief milieuvriendelijk. De enzymen worden op natuurlijke wijze geproduceerd, zijn biologisch afbreekbaar en ze maken het gebruik van diverse schadelijke chemicaliën overbodig.  

De kanttekening? De bacteriën die de enzymen produceren, zijn doorgaans genetisch gemanipuleerd. De gevolgen hiervan zijn niet altijd even duidelijk en de meningen zijn hierover nog erg verdeeld.

Kleven er risico’s aan bio-polishing?

Ja, er kan ‘vezelvervuiling’ optreden. Na de behandeling moet het vezelafval (de vezelstof) dan ook grondig worden verwijderd. Ook is het proces moeilijk constant te houden. Hierdoor kan het effect van de behandeling per keer iets verschillen. Verder is het mogelijk dat de stof teveel verzwakt, doordat er delen van de vezels verdwijnen, waardoor het bijvoorbeeld te snel scheurt.

Om de werking van enzymen tot stilstand te brengen wordt bijvoorbeeld tijdelijke verhitting tot een specifieke temperatuur of verhoging tot een specifieke pH-waarde toegepast. Als de werking niet op tijd gestopt wordt, kan het doek sterk aangetast worden. Het proces vereist dus wel enig vakmanschap.

Is bio-polishing duur?

Als het gebruikt wordt als extra behandeling om een goed artikel nóg beter te maken, misschien wel. Maar bio-polishing zorgt er ook voor dat uw product meer waard wordt. Hiernaast geeft de behandeling natuurlijk ook de mogelijkheid om laagwaardige materialen op een kostenefficiënte manier hoogwaardiger te maken.

Worden enzymen ook nog elders gebruikt?

Naast het gebruik van enzymen in de textielindustrie, zijn enzymen ook terug te vinden in huishoudwasmiddelen. Hierin worden ze gebruikt voor het oplossen van vuil, kleurbehoud en pluisvermindering.

Concluderend

Bio-polishing is een enzymbehandeling van vooral katoenen materialen met als doel een mooie gladde pluis- en pillingvrije stof te verkrijgen. Enzymbehandelingen staan bekend als milieuvriendelijk, zeker ten opzichte van traditionele chemische behandelingen. Het kan in diverse stadia van de productie worden toegepast en vereist vakmanschap. Door de opwaardering van de stof kunnen de kosten van dit extra proces vaak terugverdiend worden.

Laat een reactie achter

Gratis De GiraffeLook ontvangen?

Nieuwsbrief met prikkelende updates en inspirerende kennissessies